Betekenis van de huisstijl

NWO wil impactvolle wetenschap die luistert en verbindt. De nieuwe huisstijl verwarmt, stelt ons open en laat tegelijk zien wie we zijn: NWO voor wetenschap en maatschappij. Beelden zeggen daarbij soms meer dan woorden.

Bij de ontwikkeling van het logo en de huisstijl is gezocht naar een grafische taal die zo goed mogelijk past bij waar NWO zich begeeft en zo duidelijk mogelijk weerspiegelt wie NWO is en waar zij voor staat.

Hierbij heeft het bureau zich laten inspireren door een begrip dat bekend staat als ‘de gulden snede’. Dit vindt zijn oorsprong in de wiskunde waar de eigenschappen al duizenden jaren worden bestudeerd.

De gulden snede

De gulden snede is de verdeling van een lijnstuk in twee delen in een speciale verhouding (a:b=(a+b):a), die overeenkomt met de Griekse letter phi (ongeveer 1,61803399). Deze verhouding wordt ook uitgedrukt in vormen als cirkels en rechthoeken.

Een bekende uitwerking ervan kennen we als de ‘Fibonacci spiraal’, voortkomend uit de getallenrij van Fibonacci en toegepast op vierkanten en cirkels.

Fibonacci spiraal uitmondend in gulden snede verhouding

De gulden snede en de wetenschap

Deze gulden snede is niet alleen een wiskundig wetenschappelijk fenomeen, maar zien we ook terug in het dagelijkse leven, zoals in de anatomie, astronomie, architectuur, kunst, muziek, design. Een niet onomstreden theorie luidt dat de verhouding dusdanig veel in de natuur voorkomt, dat mensen het van nature esthetisch aantrekkelijk vinden. Vanwege deze gedachte staat de gulden snede ook wel bekend als de ‘divine proportion’.

De gulden snede is in duizenden jaren vele waarden en betekenissen toegekend. Net zoveel wetenschappers hebben deze bewezen als onderuitgehaald. Zo blijft het een voortdurend onderwerp van discussie en nieuw onderzoek.

De gulden snede en NWO

De wetenschappelijke basis van de gulden snede die zichtbaar is in het dagelijkse leven is door te trekken naar NWO, die onderzoek bevordert met maatschappelijke impact. Net als de gulden snede verbindt NWO vele terreinen en disciplines.

De vormentaal van de gulden snede geven bovendien extra lading aan het ontwerp van de huisstijl. Zo straalt het hoekige van het logo, opgebouwd uit een gulden rechthoek, stevigheid en betrouwbaarheid uit. En staan cirkels als huisstijlelementen voor de oneindige ontwikkeling van kennis en inzicht.

Tezamen met kleur-, lettertypen- en beeldgebruik maakt dit een huisstijl die past bij de identiteit van NWO, die herkenbaar en onderscheidend is en toch voldoende ruimte biedt om nog jarenlang mee te gaan.