Kleuren

Het kleurenpalet van NWO bestaat uit een:

  • primaire kleur: NWO-blauw;
  • secundair kleurenpalet van 5 kleuren (binnenkort 8) en vijf grijswaarden; twee primaire kleuren, vijf secundaire kleuren en vijf grijswaarden;
  • tertiair kleurenpalet van tinten van de kleuren uit het secundaire palet (deze worden nog toegevoegd aan deze pagina).

Het gebruik van veel wit is belangrijk in uitstraling van NWO en zorgt voor balans met de kleurenpaletten. Ook  papierkeuze is daarin belangrijk. 

Primaire kleur

NWO heeft een eigen, primaire huisstijlkleur: het NWO-blauw. Deze kleur wordt primair gebruikt in corporate producties zoals signing, correspondentiedrukwerk, corporate publicaties en corporate presentaties.

Toepassen primaire kleur

Voor drukwerk is NWO-blauw geschikt voor gebruik in teksten en kleurvlakken.

Voor online gebruik is een afgeleide versie van NWO-blauw (kleurcode #008094) vastgelegd die voldoet aan de drempelwaarden voor digitale toegankelijkheid van de Rijksoverheid.

Daarnaast heeft het secundaire kleurenpalet een donkerblauwe kleur die voor gebruik in teksten voor alle media geschikt is.

Het is niet toegestaan om aparte tinten van de NWO-blauw te gebruiken. Gebruik hiervoor het tertiaire kleurenpalet.

Let op bij het bestellen van producten waarvoor PMS-kleuren moeten worden doorgegeven. 7712U geldt alleen voor Uncoated (matte) producten. Voor producten mét coating (glanzend) moet PMS 2222C worden aangehouden.

Dit is de kleur van het logo.
PMS 7712U
CMYK 90-25-35-0
RGB 0-130-159
Hex #008B9F
RAL 5018
(met coating) PMS 2222C

Secundaire kleuren

Aan de primaire huisstijlkleur is een secundair kleurenpalet toegevoegd. Dat palet bestaat uit:

  •  een donkere en lichte variant van het NWO-blauw,
  • een donkerbruine en lichtbruine kleur,
  • zacht rood, geel (en binnenkort groen en paars, voor drukwerk),
  • vijf grijstinten.

Toepassen secundair kleurenpalet

De secundaire kleuren worden altijd in full colour toegepast. De toepassing van de kleuren is vrij, mits de leesbaarheid van tekst goed is.

Let op: het is niet de bedoeling dat domeinen of onderdelen van NWO een van de kleuren toe-eigenen om zich te onderscheiden van elkaar. Er geldt één visuele identiteit van NWO. Lees hierover meer Regels en vrijheden.

Het is niet toegestaan om aparte tinten van de kleuren uit het secundaire palet te gebruiken. Gebruik hiervoor het tertiaire kleurenpalet.

Tertiair kleurenpalet

Voor alle kleuren (behalve zacht rood en geel) zijn twee vaste tinten vastgelegd in het tertiair kleurenpalet. Alleen deze kleuren mogen in deze percentages worden gebruikt.

Toepassen tertiair kleurenpalet

Kleuren uit het tertiair kleurenpalet moeten altijd gecombineerd worden met NWO-blauw en/of kleuren uit het secundair palet.

Grijswaarden

Daarnaast zijn diverse grijstinten onderdeel van het secundaire kleurenpalet. Ook deze kleuren kunnen toegepast worden als steunkleur of accentkleur.

Richtlijnen kleurgebruik websites

Sinds 2018 zijn overheidsinstanties wettelijk verplicht om ervoor te zorgen dat openbare digitale informatie voor iedereen toegankelijk is. Deze wet heeft gevolgen voor de functionaliteit en uiterlijk van websites ontwikkeld door NWO, zoals navigatie, kleurgebruik (contrast), etc. Lees hierover meer op www.digitoegankelijkheid.nl.

Niet geschikt voor tekst in combinatie met wit
(dus gekleurde tekst op wit of wit op gekleurde achtergrond):

Alleen geschikt voor grote tekst in combinatie met wit:

Altijd geschikt voor grote en kleine tekst in combinatie met wit.