Regels en vrijheden

Zorgvuldig gebruik en consistente toepassing van de huisstijl zorgen niet alleen voor herkenning en onderscheid, maar maken ook duidelijk wie NWO is en waar NWO voor staat. De regels, richtlijnen en voorbeelden op deze huisstijlsite helpen om die zorgvuldigheid en consistentie waar te maken in toekomstig gebruik en toepassing. De communicatieadviseur van jouw domein of afdeling helpt je bij het toepassen van de huisstijl op de juiste manier.

Hoofdregel 1: geen submerken

Een van de belangrijkste regels is dat NWO visueel eenheid uitstraalt. Om die reden is het niet gewenst dat onderdelen van NWO, bijvoorbeeld domeinen of programma’s, een subbranding ontwikkelen of eigen huisstijlelementen claimen. Bij de vormgeving kan door iedereen gebruik gemaakt worden van het hele kleurenpalet, van alle vormentaal en van alle beeldtaal, maar het is niet de bedoeling dat elementen exclusief toegeëigend worden. Juist de eenheid in diversiteit is waar NWO voor staat.

Hoofdregel 2: niveaus in vrijheid

De mate van vrijheid in vormgeving is mede afhankelijk van het doel van de uiting. Is de uiting informatief en dient de huisstijl vooral als herkenning van de afzender, dan maak je gebruik van het logo, het primaire kleurenpalet en / of het lijnenspel. Denk aan een visitekaartje, formulier of bewegwijzering.

Ontwikkel je een uiting waarbij communicatiedoelen belangrijk zijn, dan kun je in de vormgeving gebruik maken van het volledige kleurenpalet, het lijnenspel combineren met fotografie en kun je het logo een minder prominente plek geven. Denk aan een brochure, website of nieuwsbrief.

Ontwikkel je een uiting binnen een eigen thematische lijn, bijvoorbeeld bij een event of magazine, dan kun je een eigen herkenbare lijn aanhouden en NWO als afzender een plek geven.

Hoofdregel 3: een huisstijl is geen keurslijf

Consistent gebruik van de huisstijlregels is belangrijk om zo goed mogelijk de gewenste uitstraling te krijgen. Maar het strikt navolgen van de regels moet niet ten koste gaan van het communicatiedoel. Ga hier dus verstandig mee om, soms is het nodig om bij uitzondering van de regels af te wijken. Vraag bij twijfel advies van de huisstijlcoördinatoren van NWO.